...for 20 år siden satte jeg mig ind i et nattog på Københavns Hovedbanegård, og det blev et af mit livs mest utrolige oplevelser.
Jeg kan stadig godt knibe et par tårer, når jeg ser billeder fra de dage i Berlin.
Muren faldt den 9. november 1989. Et helt verdensbillede krakelerede.
Natten igennem talte vi i kupéen om muren og dens fald. Om der mon stadig var mur tilbage, når vi ankom næste morgen? Det var der. Der var masser af mur og endda grønklædte østbetjente ovenpå lige foran Brandenburger Tor.
Ved et tilfælde befandt min veninde Mette og jeg selv mig i hele verdens navle i de to dage, og jeg har endnu aldrig oplevet noget medmenneskeligt smukkere.
I mine gemmer har jeg stadig en avis fra Potsdamer Platz. Den 11. november - søndag morgen - gik vi til Potsdamer Platz, der dengang var et enormt græsbevokset øde-land med stedvise rester af gamle sporvognslinjer nedenunder. Vi havde hørt at en ny grænseovergang var blevet skabt, og vi så betonelementer, der var skåret ud. Enormt meget politi. Endnu flere mennesker. Mennesker overalt faktisk. Vi fik en ordentlig stak aviser smidt i armene, og den delte vi så ud af til alle de ossier, der strømmede gennem hullet.
I avisen var et kort over Vestberlin og mange andre praktiske forklaringer. Foran posthuse stod østtyskerne i lange lange køer for at få deres 100 mark i begrüssungsgeld. Et beløb, som den vesttyske stat udstyrede alle østborgere med.
Det, der var så fantastisk ved disse dage, var, at alle mennesker var virkeligt glade. Enorme menneskemasser gik rundt på gaderne og var glade som små børn er det juleaften. Det har jeg aldrig oplevet siden.
Ugen efter tilbragte jeg hos min veninde, der var i praktik hos VW i Wolfsburg. Der var magien allerede begyndt at svinde ind, og de mest nedladende vesttyskere begyndt at tale om bananer. Så hurtigt går det.
I dag er der lagt yderligere 20 år til den dato. Men mon ikke de fleste, der er vokset op med mur, stadig godt kan huske, hvad de tænkte, og måske endda hvor de befandt sig, da de første gang hørte, at muren var faldet? Le Figaro har simpelthen spurgt tre centrale personer i dén forbindelse. Temmelig god artikel (for franskkyndige). Dén idé gad jeg godt selv have fået.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Hej Solveig,
Hvor spændende at have været der selv lige midt i aktionen!
Jeg kan sagtens forestille mig, at det må have været enhelt speciel stemning - men det vender jo hurtigt.
Pudsigt også, når man læser i disse dage om alle de tyskere, der egentligt helst så, at tingene ikke var sket - både øst og vest.
Artiklen skal læses - tak for linket; den ser meget spændende ud! I aften nok - mens jeg ser ceremonien; jeg vil altså se de 1.000 megadominos falde!
Hav en dejlig uge!
Nille
Hej Nille,
Jeg har svært ved at tro, at folk både fra Øst og Vest virkelig kan ønske gamle dage tilbage.
Men jeg kan godt forstå en del af nostalgien.
Nu bor vi jo i udlandet, og lever med andre spilleregler end dem fra Danmark. Nogle af de franske regler passer mig bedre end de danske. Andre gange kan jeg have det sådan, at det bliver for uantageligt for mig her i Frankrig, og så er det godt at vide, at der er et sted, der deler mine værdier. Danmark.
Lav så det tankeeksperiment, at det sted med mine værdier lige pludselig er væk, og oven i købet bliver mine værdier ikke længere regnet for andet end skidt og lort og diktatur og ufrihed. Alt grimt.
Det må godt nok være noget, der trækker tæppet væk under en, og det er, hvad ossierne har måttet lære at leve med.
Dengang Muren faldt, mødte jeg en østpige i Wolfsburg, som jeg havde lært at kende året før i Østrig uden at vide, at hun var fra Øst.
Siden var hun så flyttet til Wolfsburg, hvor jeg skulle bo hos min danske veninde en uge, og jeg skal love dig for, at hun fortalte mig en masse ting om Øst og Vest.
Det har jeg båret med lige siden.
Selvom Øst var et helvedesregime, havde det også gode sider, og lige pludselig blev der kastet vrag på alt det.
Det var Annette rasende over dengang jeg mødte hende på ny i Wolfsburg. F.eks. var hun rasende over, at mennesker i Vest får lov at synke lige så dybt de kan uden at få hjælp. Det skete ikke i den østtyske vugge-til-grav-stat. Hun var også rasende over kvinders stilling i Vesttyskland.
Jeg kan bedre forstå hende raseri nu, hvor jeg selv bor i udlandet, og af og til kan have brug for at hvile mig ved visse danske værdier.
Jeg har desværre ikke længere kontakt med hende.
Det kan være, at jeg også skal tænde for flimmeren i aften... det er ellers ikke tit, at den bliver indstillet på andet end børne-tv og vejrudsigter (nåjo, fodbold).
Godt murfald, så
Solveig
Waurv - sikken et eventyr. Jeg blev simpelthen helt paf, da jeg laerte at det allerede er 20 aar siden. Jeg troede helt alvorligt det var omkring 10!
Hej Tina,
Ja, det er helt vildt, at det er så længe siden.
Jeg lavede en større web-special om 10-året, så jeg går ikke fejl i jubilæerne.
Men hvad så med den her: 10-års dagen for 9-11 er om under to år. Det er da om muligt endnu vildere.
Jeg skal spare dig for klichéen om i går... men er det ikke næsten sådan, det er alligevel?
Post a Comment